Het nummer begint met een eerder klassiek artikel van Dirk Van de Perre, het eerste deel van een serie van drie over De site van het Ninoofse gasthuis/hospitaal (p. 1-15). Dit deel handelt over ‘Het oude gasthuiscomplex onder het Oostenrijkse, Franse en Nederlandse bewind (1750-1830)’. Het bevat nieuwe gegevens over de architecten van de hospitaalkapel, het gasthuisgebouw, het conflict tussen burgemeester Van Asbroeck en de hospitaalzusters, en nadien tijdens de Franse periode tussen burgemeester Germanes en pastoor Jan-Baptist Luyckx.

Maar de verrassing brengt Georges Vande Winkel met een belangrijke cartografische vondst in zijn bijdrage De regio tussen Midden-Dender en de weg Asse-Edingen op de Villaretkaart. Opvulling van een hiaat (p. 16-24) De Villaretkaart (netkaart) van de Oostenrijkse Nederlanden, thans raadpleegbaar op de website van Geopunt Vlaanderen, vertoont voor de zone tussen Dender (sectie Ninove-Aalst) en de weg Asse-Edingen een witte vlek. De auteur vermoedde en vond in het Franse archief ‘Service historique de la Défense’ te Vincennes de minuten terug met daarin de uitgetekende kaartbladen van de witte vlek. Hij maakt een vergelijking tussen beide versies voor de zone Aalst – Erembodegem – Hekelgem, voor de zone Liedekerke en voor de tekening van de abdijsite van Ninove, waar hij tot zijn grote verbazing in grondplan de tekening aanwezig ziet van wat lijkt op de eerste fase van de classicistische abdijgebouwen, een gegeven dat moeilijk te verzoenen is met de datering 1745-1748 van de Villaretkaart .

Een nog grotere verrassing bevat het volgende artikel Kaart van Sint-Antelinks en Woubrechtegem vervolledigt kaartboek van abdij Ninove. Philips De Dijn 1641-1654 door Brecht Persoons en Georges Vande Winkel (p.25-29). Deze kaart ontbrak in het kaartboek, waarin wel de legger van de kaart opgetekend is. Persoons vond die bij toeval terug in het archief van de Abdij Roosenberg (Waasmunster). Alle kenmerken van de kaart wijzen naar Philips de Dijn als de maker ervan. Op de kaart het wapenschild van abt Roelofs. De auteurs dateren de kaart na april 1646. Met deze kaart is het schitterende Ninoofse kaartboek, dat nu negen kaarten omvat, terug compleet.
Vervolgens tekent Wouter Van Der Spiegel voor twee korte bijdragen in de rubriek In de kijker (p. 30-34). Hij vraagt de aandacht voor het boek van Dan DE RUYSSCHER, Noordzeehandel en middeleeuws Vlaanderen, ca. 1000-1300, waarbij het internationaal belang van het huis van de heren van Aalst beklemtoond wordt en het boek van Hans VAN GIJSEGEM, De ‘Congoleesche’ school van Gijsegem (1889-1900).

Tenslotte geven Edmond Schoon en Ben Vermoesen een voorbeschouwing op hun monografie in de reeks Het Land van Aalst – Extra, getiteld De memorieboeken van Jan, Judocus en Jan-Baptist De Vis, molenaars te Meldert. Gedurende drie generaties van 1734 tot 1843 heeft dit geslacht de familiegeschiedenis genoteerd in twee memorieboeken.

Raadpleeg het nummer hier!
Categories: Actualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *