De dag voor Open Monumentendag kregen de leden van Het Land van Aalst een unieke gelegenheid om de kapel van de ontluiking op de site van het Wivinaklooster in Groot-Bijgaarden te ontdekken.

Dit naar aanleiding van het artikel in het vorige nummer van ons tijdschrift van Dirk Van De Perre, die de aanwezigen een artistieke en historische situering presenteerde. Omdat de Broeders van het De La Salle-centrum voor hun interbellumkapel een andere toekomst wilden dan een veredelde opslagplaats, hebben ze het in 2009-2011 herdacht tot een moderne spirituele ruimte.

In de minimalistisch maar stemmige ruimte zie je eerst niet veel meer dan de witte muurpanelen afgeboord door rode verticale en horizontale lijnen. De koude kerkvloer heeft plaatsgemaakt voor een zandvlakte die bij voorkeur op blote voeten wordt betreden. De leegte van de ruimte zorgt voor een merkwaardige spirituele ervaring. Maar achter de luiken blijken de oude glasramen met art nouveau-inslag Jugendstil en het oorspronkelijke koor met Jugendstil retabel te schuilen.

Pater Herman Lombaerts imponeerde niet enkel met zijn gezegende leeftijd, maar ook door zijn begeesterende begeleiding en open geest.

Categories: Actualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *