De geschiedkundige vereniging Het Land van Aalst en de bibliotheek van Ninove organiseren twee lezingen over historische Ninovieters: Philips de Dijn en Jan Stercke.

Philips DE DIJN, De Ninoofse abdij in 1620 (© KIK Brussel)

Op donderdag 28 maart focust Georges Van de Winkel op cartograaf, landmeter en mathematicus Philips de Dijn. Een vijftigtal kaarten van hem zijn bewaard gebleven, opgemaakt tussen 1618 en 1662. Opdrachtgevers waren vooral Vlaamse en Brabantse abdijen (o.a. Ninove, Geraardsbergen, Gent met Groenenbriel en Nieuwenbos, Groot-Bijgaarden en Vorst). Een tot nog toe onbekende, aan De Dijn toegeschreven, grote wandkaart uit 1626 vormt het pronkstuk uit de collectie De Dijnkaarten.

In de marge is er ook een minitentoonstelling van een vijftal kaarten van het Land van Aalst en kan je scans van Philips de Dijn-kaarten op computerscherm bekijken. Deze tentoonstelling loopt van 14 maart tot 8 april in de bibliotheek van Ninove zelf.  

Op donderdag 4 april volgt nog een tweede lezing in de bib door Marcel Cock en Dirk Van de Perre over de humanist Jan Stercke (° Meerbeke, ca. 1480).

Praktisch

De lezing zal plaatsvinden in de bibliotheek van Ninove op donderdag 28 maart om 20.00 uur. Graag op voorhand inschrijven via bibliotheek@ninove.be. De lezing is volledig gratis.

Categories: Actualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *