In het voorjaar van 1949 verscheen het eerste nummer van het geschiedkundig tijdschrift Het Land van Aalst. Nu, 70 jaar later, kunnen we terugblikken op zowat 21 000 pagina’s die handelen over het gebied van het voormalige Land van Aalst. Maar het 70-jarig bestaan is ook een moment van vernieuwing, met een nieuwe website en vernieuwd tijdschrift.

Met een jubileumviering in samenwerking met Utopia, wil Het Land van Aalst op 11 mei even terugblikken, maar vooral ook vooruitblikken. Tijdens de jubileumviering wordt tevens de recent ontdekte kaart van Het land van Aalst, van cartograaf Philips de Dijn (1626) in het voetlicht gezet.

Het is een mooie gelegenheid om even stil te staan bij 70 jaar trouwe dienst, maar evenzeer om vooruit te blikken. Want met een vernieuwde, actuele website en een tijdschrift dat in een nieuw kleedje voortaan zowel analoog als digitaal kan geconsulteerd worden, kijkt de vereniging met vertrouwen de toekomst tegemoet.

In de traditie van vorige jubileumvieringen wordt ook bij het huidige jubileum een historische kaart uit het werkingsgebied in het daglicht gesteld. Met de ontdekking van de kaart van Het Land van Aalst uit 1626, van de hand van cartograaf Philips de Dijn, kunnen we een waar pareltje toevoegen aan de rijke cartografische traditie van de regio. Met twee themanummers gewijd aan deze kaart, één nummer in de oude uitgave, en één nummer in de nieuwe uitgave van ons tijdschrift, willen we naast verandering ook de continuïteit beklemtonen.

Graag nodigen we u uit voor de feestelijke jubileumviering van het 70-jarig bestaan van onze vereniging en tijdschrift. Na een terugblik en een vooruitblik zal bestuurslid Georges Vande Winkel ons meenemen in de wereld van cartograaf Philips de Dijn en dieper ingaan op de gerestaureerde kaart van Het Land van Aalst. Maar ook diverse deelkaarten uit de onmiddellijke regio van Aalst komen tijdens de lezing aan bod. De jubileumviering wordt afgesloten met een receptie en mogelijkheid tot een geleid bezoek aan Utopia.

Wanneer? Zaterdag 11 mei 2019, 15u

Waar? Aalst – Utopia – Zaal De Geuzen

15:00u Een terugblik en een vooruitblik

15:15u Tussen continuïteit en vernieuwing. Ons tijdschrift in beweging. Reinoud Vermoesen

15:35u Leven en werk van Philips de Dijn, landmeter en cartograaf. Het belang van zijn oeuvre voor het Land van Aalst. Georges Vande Winkel

16:20u Afsluitend woord Aansluitend receptie en mogelijkheid tot een geleid bezoek aan Utopia Toegang is gratis, maar gelieve vóór 7 mei uw aanwezigheid te willen bevestigen via hetlandvanaalst@gmail.com of onderstaand formulier.

Een samenwerking tussen de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst en Utopia, Bibliotheek en Academie voor Podiumkunsten

Categories:

1 Comment

Julie Dinesen · januari 6, 2020 at 3:28 pm

Kristivan K. (45) en Magdalena Z. (46), beiden uit Aalst, stonden voor de rechtbank in Dendermonde omdat ze november vorig jaar een diefstal pleegden. Ze stalen een grote hoeveelheid koper in Aalst op een werf, maar werden betrapt. De rechter legde hen elk een effectieve gevangenisstraf van zes maanden op. Ze moeten ook ieder een boete van 600 euro betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *