Vele Ninovieters kennen de weggevoerden wel van de gelijknamige straat, maar weten niet welke tragedie achter die naam schuilt. Het gaat om dwangarbeiders, de zogenaamde “opgeëisten”, die door de Duitse bezetter in de loop van de Eerste Wereldoorlog richting werkkampen werden gestuurd.

De Denderstreek werd bijzonder hard getroffen door deze deportaties; voor het kanton Ninove ging het om 1.289 mannen, van wie er 68 het zware werk en de ontberingen niet overleefden. Na 1918 werden in vele Belgische steden en gemeenten opgeëistenbonden opgericht om de belangen van de voormalige opgeëisten te verdedigen en schadevergoeding te eisen.

De opgeëisten van 1916” bleven in de geschiedenisboeken lange tijd onderbelicht. Bart Merckaert en Georges Vande Winkel brachten daar enkele jaren geleden verandering in. Ze voerden een grondig onderzoek naar “de opgeëisten van 1916” in het voormalige kanton Ninove.

In de nasleep van hun onderzoek dook in het Stadsarchief van Ninove de vlag van de Bond van Opgeëisten van Oultre (Outer) op. Deze vlag zat jarenlang weggestopt in een kartonnen doos en verkeerde in een lamentabele toestand. De hoognodige restauratie van de vlag werd ondertussen afgerond en dit merkwaardig erfgoedstuk heeft opnieuw een plaats in het archief gekregen. Reden genoeg voor het Stadsarchief Ninove en de Geschiedkundige vereniging ‘Het Land van Aalst’ om op de vooravond van Wapenstilstand een avond te wijden aan de vlag van “De Opgeeischten Bond van Oultre”.
Stadsarchivaris Sofie Neuckermans zal het restauratieproces toelichten. Aansluitend zal historicus Georges Vande Winkel, na een korte schets van ‘de opgeëisten van 1916’, ingaan op het fenomeen van de opgeëistenvlaggen om af te ronden met tekst en uitleg bij de Outerse vlag.

Praktische info
Waar
Liberale Kring, Dreefstraat 16, Ninove
Wanneer
10 november 2022, 20u
Gratis inschrijven:
online via ninove.be/outerse-vlag
telefonisch via 054 50 51 10
per mail via archief@ninove.be
Categories: Actualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *