Het is een themanummer, gewijd aan de huldiging van ons gewezen bestuurslid Geert Van Bockstaele. In een korte inleidende tekst (p. 93-94) legt Dirk Van de Perre uit waarom Geert verdiende gevierd te worden. Vervolgens volgen de teksten van de drie referaten, die gehouden werden te Geraardsbergen op de huldezitting van 11 juni 2022. Louis De Cock en Anne-Marie Van Herrewegen schetsen het belang van Geert voor de geschiedschrijving en culturele evenementen als het Krakelingenfeest in zijn geboortestad Geraardsbergen (p. 95-103). Marcel Cock schetst een indringend beeld van de historicus, leraar en archivaris, drie aspecten die Geert naadloos combineerde (p. 104-109). Bart Cherretté belicht de inbreng van Geert gedurende 57 jaar in het bestuur van Het Land van Aalst en gedurende meer dan 30 jaar in het Oost-Vlaams Verbond van de Kringen voor Geschiedenis, waarvan hij ondervoorzitter was (p. 110-119). Het gevatte dankwoord van Geert Van Bockstaele volgt op p. 119-121.
Geert en zijn twee broers Julien en Marc ontvingen op 2 april 2022 te Dendermonde de tweejaarlijkse Frans De Potter en Jan Broeckaert prijs voor hun inventarisatie van de parochiearchieven van de 427 parochies (aantal van voor de fusies van parochies) van het bisdom Gent. De laudatio die Verbondsvoorzitter Leo Pée toen uitspraak, wordt als afsluiter van de huldiging gebracht (p. 122-128). Uiteraard zijn alle artikels rijk geïllustreerd met foto’s van de twee huldigingen en beelden van de talrijke publicaties die uit de productieve pen van Geert zijn gevloeid.

In de loop van 2022 werden drie boeken gepubliceerd over het landschap in Zuidoost-Vlaanderen. Ze worden alle drie voorgesteld in de rubriek In de kijker (p. 129-135). Marcel Cock neemt het boek van Freddy De Chou over Het historisch landschap in Schendelbeke voor zijn rekening. Dirk Van de Perre bespreekt het schitterend geïllustreerde boek van Eric Cosyns Tussen Dender en Mark. Daarnaast heeft hij aandacht voor het themanummer van Eigen Schoon en De Brabander over Abdij- en kloosterhoeven in Brabant.
Dus opnieuw een gevarieerd nummer, dat zowel in gedrukte versie als elektronisch op onze website te lezen valt.

Categories: Actualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *