De belangstelling voor de cartografie van het Land van Aalst door onze vereniging is een bekend gegeven. In 1988 publiceerde onze vereniging een eerste kaart, in 2018 werd de cirkel (voorlopig zo blijkt) gesloten met de vondst van een nieuwe kaart, gemaakt door Philips de Dijn en gepubliceerd in ons De Dijnnummer van 2018.
Op deze website, onder het vernieuwde tabblad ‘Cartografie’ brengt ons bestuurslid Georges van de Winkel nu een handig en systematisch overzicht, gaande van een kaart van Vlaanderen uit 1452, over de stadsplannen van Aalst, Ninove en Geraardsbergen van Van Deventer, Horenbault, De Dijn, Sanderus, Chamlay, Lecler tot Vandermaelen (1794). Telkens wordt de kaart of een gedeelte ervan getoond, wordt verwezen naar de websites waarop de originele kaart in optimale kwaliteit te raadplegen is en naar de begeleidende artikels die in Het Land van Aalst of elders over de kaarten verschenen zijn. De artikels in ons tijdschrift zijn via onze website vrij toegankelijk. Niet aarzelen om met dit nieuw werkinstrument kennis te maken. 
Het gebied tussen Dender (bovenaan de kaart) en Schelde (in het midden) wordt op een kaart van 1452 voor het eerst (in het Italiaans) aangeduid als lachastellera daloste, de kasselrij Aalst (© Openbare bibliotheek Brugge). Door op het detail van de kaart te klikken krijgt u toegang tot de volledige kaart.
En of dat niet volstaat, publiceerde Vande Winkel onlangs in Eigen Schoon en De Brabander, jg. 2020, p. 249-267 het artikel Het kaartboek van landmeter Philips de Dijn met de bezittingen van de abdij van Vorst in Dilbeek 1633. In ons De Dijnnummer, Philips de Dijn. Cartograaf, Landmeter, Mathematicus, jg. 70, 2018, nr. 4 publiceerde Georges Vande Winkel het uitvoerige artikel Philips de Dijn en de benedictinessen van Vorst (Brussel). Kaartboeken 1629-1638, p. 201-310. Toen al een indrukwekkende vondst. Maar hij wist nog niet dat een kaartboek ontbrak. Hoe hij dat te weten is gekomen en ontdekt heeft, is een waar detectiveverhaal. Het gaat om het kaartboek van Dilbeek met legger en ingeplooide kaart, dat zich in het archief van de Société des Bollandistes te Brussel bevindt. Het kaartboek is ongeschonden en de kaart is in al zijn kleurenpracht schitterend bewaard. Op de kaart de figuratieve afbeelding van de kerken van Dilbeek en Itterbeek, twee kastelen en het Hof van Vorst te Dilbeek. De auteur brengt het verhaal van de ontdekking, de beschrijving van legger en kaart en een tiental scherpe kleurenfoto’s. Omdat dit artikel een belangrijke aanvulling is op wat in ons De Dijnnummer over deze cartograaf verschenen is, kan wie interesse heeft voor dit nieuwe kaartboek, contact opnemen met de auteur (vande.winkel.georges@gmail.com). 
Kaart met de goederen van Vorst in Dilbeek en cartouche met datering en handtekening van Phiips de Dijn (© Société des Bollandistes Brussel)
Vermelden wij nog dat de laatste exemplaren van ons prachtige De Dijnnummer (120 p.) beschikbaar zijn aan de prijs van €12 (verzending inbegrepen). Hiertoe zich wenden tot Mieke Van Damme (vdmieke@skynet.be).
Categories: Actualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *