Dit nummer is qua inhoud én internationaal én lokaal gericht. Het nummer opent p. 89-103 met een zeer gedocumenteerd artikel van Christiaan De Paepe De muurschildering ‘El Caballero de la Triste Figura’ (1935) van Fritz Kieckens (1912-1986). Fritz Kieckens is een Aalstenaar, die schilderkunst studeerde aan de Gentse Sint-Lucasschool en daar in 1935 de ‘Grote Prijs’ behaalde met een muurschildering (4 op 5 m), uitgevoerd in de trappenhal van het instituut, thans een beschermd gebouw, en daar nog steeds te bewonderen. De muurschildering werd in 2005 gerestaureerd ter gelegenheid van de tentoonstelling Don Quichot in België.
De auteur onderzoekt hoe een Sint-Lucasstudent voor dit instituut tot dit uitzonderlijk thema komt en wat de boodschap is die de jonge Kieckens wou brengen. De ondertitel van dit artikel licht een tipje van de sluier op: De strijd tussen traditionalisme en modernisme in de Sint-Lucasschool te Gent of Fritz Kieckens als een Don Quichot strijdend tegen de windmolens van het traditionalisme. Vermelden we nog dat dit artikel rijk geïllustreerd is met foto’s uit het familiearchief en tevens een beeld brengt van het artistieke oeuvre van deze kunstenaar, die na zijn studies leraar werd aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Aalst.

Daarna volgt p. 104-117 Van Ninove tot Odessa. Het verhaal van Freddy Van Der Haegen, weggevoerde werkweigeraar tijdens de Tweede Wereldoorlog. De auteur Marc Van Der Haegen reconstrueert minutieus het oorlogsverhaal van zijn vader, die verraden door collaborateurs op 24 mei 1944 als werkweigeraar opgepakt werd te Ninove en door de Duitse bezetter weggevoerd en op transport naar Wenen en omstreken werd gezet. Terwijl Ninove bevrijd werd op 3 september 1944, verrichtte hij ginds dwangarbeid. Hij en zijn kompanen werden bevrijd door het Russisch leger op 7 april 1945. Freddy werd vervolgens samen met vele anderen achter de Russische linies naar Odessa (het huidige Oekraïne) geëvacueerd. Na het einde van de oorlog kon hij met een vrachtschip vanuit Odessa naar Marseille varen om vandaaruit op 11 juni Ninove te bereiken. Nadien volgde nog een langdurige procedure om erkend te worden als politieke gevangene en werkweigeraar. Dit verhaal schetst op ontroerende wijze de impact van het grote oorlogsgebeuren op het op zich onbeduidende leven van een Ninoofse volksjongen.

Met het artikel p. 118-125 Johannes Ockeghem, Erasmus van Rotterdam, Johannes Despauterius en Johannes Lupi van Dirk Van de Perre belanden we in de wereld van de polyfonie en het humanisme. Een rouwgedicht van Erasmus, geschreven bij de dood van Ockeghem (1497), gebruikt in 1511 door Despauterius om als voorbeeld van een versmaat te dienen en circa 1530-1539 op muziek gezet door Lupi, is de band die deze vier uitzonderlijke namen uit de muziek- en literatuurgeschiedenis verbindt.

Het nummer eindigt opnieuw in Aalst met de korte bespreking (p. 126-127) door Wouter Van Der Spiegel van het boek van Jan LOUIES en David GOOSSENS, Sterke vrouwen uit Aalst (2022).

Lees het nummer hier!
 
Categories: Actualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *